Autorzy: prof. dr hab. Barbara Pilawa, dr hab. Ewa Chodurek, prof. ŚUM, dr hab. Magdalena Zdybel,
(Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach) prof. dr hab. Renata Gaj (Instytut Włókien
Naturalnych i
Zioła od wieków służą człowiekowi jako leki – przed erą rozwoju farmacji i leków syntetycznych ludzie leczyli się praktycznie tylko ziołami. Pozyskiwanie roślin leczniczych w Polsce kojarzy się obecnie przede
W XXI wieku zaburzenia przemiany materii oraz otyłość stały się globalnym
problemem zdrowotnym. Związane są z nieprawidłowym funkcjonowaniem procesów
metabolicznych organizmu, co może prowadzić do nadmiernego gromadzenia tkanki
tłuszczowej i
Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) jest rośliną o bogatej historii, znaną ze swoich
właściwości kulinarnych, ale także jako surowiec leczniczy. Uważa się, że karczoch zwyczajny,
to najstarsze warzywo uprawiane przez ludzi.
Autorzy: mgr Magdalena Chwałowska, dr hab. Magdalena Zdybel, Katedra i Zakład Biofizyki; dr hab. Ewa Chodurek, prof. ŚUM, Katedra i Zakład Biofarmacji, Wydział Nauk Farmaceutycznych w Sosnowcu, Śląski Uniwersytet Medyczny
Artykuł opracowany w ramach Dotacji Celowej IWNiRŹ-PIB w Poznaniu, Obszar II Rynki rolne; Zadanie 2.10 Przygotowanie artykułów popularno-naukowych na temat możliwości wykorzystania produktów z konopi i ziół w prasie branżowej.